25 dingen die je vandaag nog weg kan gooien…

25 dingen die je vandaag nog weg kan gooien…

Oct 24

Vandaag wederom weer input voor een opgeruimd leven.

Op wisebread.com, een website voor een makkelijker en overzichtelijker leven, staat een lijstje met 25 dingen die je vandaag nog moet (of kan) weggooien. Deze spullen staat alleen maar in de weg, voegen niets toe en nemen alleen maar onnodig ruimte in beslag. Bedenk je dat je zeker 80% van de spullen in je huis, nooit gebruikt. Realiseer je met hoe weinig je toe kunt als je op vakantie bent. Natuurlijk geven de persoonlijke details sfeer aan je huis.

 

Ik heb er een aantal uitgelicht, die wellicht voor velen herkenbaar zijn.

 

Op 1 staat met stip ‘kleren en schoenen die je al langer dan 1,5 jaar niet gedragen hebt’. Echt, de kans dat je deze kleding weer gaat dragen is nihil. En hoe leuk is het om zo nu en dan ook eens iets nieuws te kopen. Met het weggooien van deze kleding creer je ruimte en overzie je weer wat je hebt.

 

Op nummer 2 staat ‘alle troep uit het rommellaatje’. Alle kapotte brillen, lege batterijen, rietjes e.d. hoef je echt niet te bewaren. En een stripje sluittrips en 5 elastiekjes is echt wel genoeg.

 

Op 4 staat: oude bonnetjes. Terecht, want wat moet je je met al die oude bonnetjes? Waarschijnlijk ben je al te laat om met die kapotte bril terug te gaan. Heb je bepaalde bonnen die je wel wilt bewaren, bijvoorbeeld ivm garantie, berg ze dan netjes op.

 

 

Op 5 staat: ongelezen boeken. Hoe groot is de kans dat je deze boeken alsnog gaat lezen? Ze nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. Geef ze weg, verkoop ze via bol.com of breng ze naar de kringloopwinkel. En een boek wat je echt wil lezen, is zo gekocht of geleend!

 

Op 10 staat: snoeren en opladers. Weet je niet meer waar het snoer voor is? En heb je deze snoeren als een half jaar niet gebruikt? Gooi ze lekker weg, ruimte heerlijk op en voorkomt verwarring.

 

Op 11 staat: tijdschriften. Gooi minimaal alles ouder dan een jaar weg. En koop liever een nieuw exemplaar met de laatste trends. Wil je een bepaald recept of artikel echt bewaren, scheur het dan uit en stop het in een leuke map. Ik plastificeer mijn favoriete recepten. Makkelijk in de keuken en overzichtelijk.

 

 

Op 13 oude verjaardagskaarten. Hoe vaak bekijk je ze nog? Zeker de kaarten waar alleen een naam op staat… Zitten er bijzondere exemplaren tussen, maak dan een nostalgiedoos, hierin bewaar je echt de bijzondere exemplaren.

 

Op 14: make-up. Waarom make-up bewaren die je nooit meer gebruikt? De kwaliteit wordt er echt niet beter op.

 

Lijkt makkelijk, zo’n overzichtelijk lijstje van alle ballast. Eigenlijk kun je de volgende 5 criteria hanteren voor spullen die morgen blijven. De rest moet weg.

 

1. Je gebruikt het regelmatig.
2. Het voorwerp maakt je leveren makkelijker of aangenamer.
3. Het kost niet veel tijd en energie aan onderhoud
4. Het voorwerp is binnen de houdbaarheidsdatum
5. Het voorwerp is onvervangbaar

 

Een selectie op basis van deze criteria is soms ook best lastig, daarover binnenkort meer.


Comments are closed.

ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK

Als je opziet tegen het opruimwerk, al ben je er zelf goed in, vraag dan Anneke om hulp. Daarna kijk je uit naar de...

Onze gesprekken hebben zoveel ruimte gegeven, dank je wel! Heb zelfs van de website parttime bedrijf er af laten ha...

buroSTIPT neemt je mee in de wereld van orde en overzicht. Met praktische tips en haar buitengewone gave om dingen ...

Contact