DELEN is het nieuwe HEBBEN…

DELEN is het nieuwe HEBBEN…

Mar 25

DELEN is het nieuwe HEBBEN…

 

Afgelopen zaterdag heb ik een bijdrage geleverd aan de organisatie van de loslaatdag in Amsterdam. Een geslaagde middag waarbij de enthousiaste deelnemers in de gelegenheid werden gesteld een fysiek meegenomen item los te laten en de mentale gevolgen hiervan te ervaren. Mijn collega Anqelique stond in de workshop ‘ontspullen’ stil bij waarom het zo moeilijk is om los te laten. Lifecoach Jolanda van der Pol nam het onderdeel ‘uit je rommel, in je lijf’ voor haar rekening. Dit resulteerde in een prachtige sessie, waarbij spullen figuurlijk in een ballon werden geblazen.

 

Ikzelf heb iets verteld over de trends op het gebied van online lenen en ruilen. Waarom? Omdat we eigenlijk bijna niets nodig hebben… Literatuuronderzoek geeft ons het inzicht dat reizigers heel weinig spullen nodig hebben, ervaringen ons blijer maken dan spullen. En wanneer we niet willen/kunnen kopen we creatiever worden. Dit brengt mij op het onderwerp DELEN is het nieuwe HEBBEN, waar de afgelopen periode veel over geschreven is.

 

Juist omdat we enerzijds teveel consumeren en anderzijds een geweldig potentieel aan kennis, materiaal, grond en woningen onbenut laten, is hier een trend ontstaan. En ik ben sinds eind vorig jaar een enorme fan en deelnemer aan deze nieuwe trend. Want, ik had een auto teveel. Tja, wat een luxe zul je zeggen. Inderdaad en toch had ik moeite om mijn auto weg te doen. A. omdat mijn familie in Friesland woont en een reis per openbaar vervoer naar de omgeving van Sneek voor mij een ommelandse reis is. En B. omdat mijn buren regelmatig gebruik maakten van mijn auto. Alles opgeteld had ik overigens wel een vervelend gevoel bij het feit dat mijn auto maar 10-15% van zijn beschikbare tijd gebruikt werd. Per toeval (of niet..) las ik een artikel over Snappcar. Inmiddels staat mijn auto weinig meer stil en verhuur ik mijn auto heel regelmatig via Snappcar. Wat je in Amsterdam ziet is dat steeds meer mensen afstand nemen van hun auto, in de stad maken ze dankbaar gebruik van Car2go en om het moment dat ze de stad uitwillen weten ze Snappcar te vinden. Ik bied de huurder een comfortabele auto tegen een respectabele prijs. Mijn auto staat niet stil en ik kan mijn maandkosten + onderhoudskosten voldoen. Via Snappcar zijn tevens alle risico’s gedekt. Wat mij betreft een win-win situatie.

 

Wat zie je hier gebeuren?

De ruilhandel leeft weer op. Social innovator Rachel Botsman stelt dat er een verschuiving plaatsvindt van de hyperconsumptie van de 20e eeuw naar de samenwerkende consumptie van de 21e eeuw. Omdat we veel spullen kopen die we nauwelijks gebruiken, ligt 99% daarvan in de kast. Waarom lenen we zo’n artikel niet? Of beter nog, waarom verhuren of ruilen we het zelf niet? En nee, dat is niet armlastig, zeker als je bedenkt dat een boormachine gemiddeld maar 12 minuten in zijn leven wordt gebruikt. Botsman stelt dat wij geen behoefte aan een boormachine maar aan een gat hebben en niet aan een DvD maar aan de film. Met andere woorden we hebben geen behoefte aan bezit maar aan toegang tot het product, inspiratie, beleving en ervaring.

 

Wat mijn betreft een enorme culturele & economische kracht. Waar het bijzonder is dat we zonder moeite, en zonder of tegen een lage vergoeding ruilen en/of delen met wild vreemden. Hoe kan dit? We gunnen elkaar iets en het delen wordt door middel van de technologie formidabel voor ons georganiseerd. En vanuit onze primaire drang, we zijn tenslotte als apen geboren en opgevoed, willen we delen en samen werken.

 

Samengevat benoemd Botsman 4 aanjagers van deze trend:

  1. Een hernieuwd geloof in het belang van gemeenschappen. We zoeken saamhorigheid en vinden het leuk nieuwe mensen te ontmoeten waar we specifiek iets mee hebben.
  2. Oneindig veel sociale media en betrouwbare real-time technologie.
  3. Onopgelost milieuzorgen, we willen duurzamer leven en een bijdrage leveren aan de afvalreductie.
  4. Economische recessie die ons consumentgedrag heeft beïnvloed, deze recessie maakt ons creatiever.

 

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee en kijk wat jij kunt bijdragen aan deze trend. Onderstaand ter inspiratie een opsomming van de mogelijkheden:

 

 

De grootste winst is wat mij betreft de saamhorigheid, we ontmoeten weer nieuwe mensen. We worden weer creatiever met onze spullen en centen. Het is duurzaam en draagt bij aan de afvalreductie. Luxe is iets van vroeger en delen is COOL!


Comments (1)

ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK

Als je opziet tegen het opruimwerk, al ben je er zelf goed in, vraag dan Anneke om hulp. Daarna kijk je uit naar de...

Onze gesprekken hebben zoveel ruimte gegeven, dank je wel! Heb zelfs van de website parttime bedrijf er af laten ha...

buroSTIPT neemt je mee in de wereld van orde en overzicht. Met praktische tips en haar buitengewone gave om dingen ...

Contact